MSN Messenger! O zamanlar WhatsApp falan yoktu, telefonlar bile pek yaygın değildi. İnsanlar iletişim kurmanın en keyifli yolunu MSN'de bulmuştu.

MSN Messenger’ın Sonunu Getiren Şey Neydi?

Okuma Süresi: 2 dakika

Vay be, hatırlayınca insanın içi bir garip oluyor. Eskiden ne kadar da eğlenceliymiş MSN Messenger! O zamanlar WhatsApp falan yoktu, telefonlar bile pek yaygın değildi. İnsanlar iletişim kurmanın en keyifli yolunu MSN’de bulmuştu.

Biliyorsunuz, o zamanların en popüler oyuncağıydı MSN. İşte o flörtleşme olayı vardı, “ne dinliyorum” özelliği açıkken şarkı göndermek, öpücük animasyonları yollamak falan. Şimdi düşününce gerçekten tuhaf geliyor ama o zamanlar böyle şeylerle “cool” olacağımızı sanıyorduk. Şimdilerde Instagram bir benzerini yaparak bize duygusal anlar yaşatsa da “ne dinliyorum” özelliği bir başkaydı.

Bir de o dönemin şahane trendi vardı: büyük küçük harf yazmak! İsimlerimizi süsler, bÜyÜk,KüÇük yazar sheQil yapardık. Sanki böyle yapınca daha havalı oluyorduk. Bir de karşı tarafa sık sık titreşim yollayarak onu sinirlendirirdik. Tabii ki de hemen uyarı gelir, “Bu kadar sık titreşim gönderemezsiniz” diye. O zamanlar o uyarıya bakışarak küçük bir zafer kazanmış hissederdik kendimizi.

Peki, MSN Messenger nasıl ortaya çıktı dersiniz? 90’lı yılların sonlarıydı ve e-postalar en popüler iletişim aracıydı. Ama anlık mesajlaşma deneyimi e-postada yoktu, o yüzden ihtiyaç duyuldu bir “anlık mesajlaşma programı”na. AOL Instant Messenger, ICQ, Yahoo! Messenger ve tabii ki Microsoft MSN Messenger bu alanda rekabet eden devlerdi. Şimdi baktığımızda kazananın kim olduğu belli, değil mi?

1999 yılında MSN Messenger sahneye çıktı ve adeta patladı. Önce Hotmail ile entegre edilmesi planlandı, böylece milyonlarca kullanıcı hızla bu iletişim ağına dahil oldu. Hatta sadece 2 yılda 29 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmayı başardı. Demek ki o zamanlar da iletişim konusunda işini iyi yapıyordu.

MSN Messenger, zamanla daha da gelişti ve birçok özellik ekledi. Arayüzü kişiselleştirme, dosya aktarımı, webcam ile görüntülü konuşma gibi. Bir de unutmadan, o efsanevi oturum açma sesi vardı ki hala kulaklarımda çınlıyor.

Ama ne yazık ki, MSN Messenger zamanla kan kaybetmeye başladı. Güvenlik sorunları ve bazı hatalar nedeniyle Windows Live Messenger adını aldı ve son birkaç revizyonunda birçok temel işlevi kaldırıldı. İnsanlar da yeni iletişim yolları aramaya başladı, mobil cihazlar ve sosyal medya önemli bir yer edindi hayatımızda.

Sonuç olarak, Microsoft Skype’ı satın aldı ve 2013 yılında Windows Live Messenger tamamen kapatıldı. O kız Yılmaz’ı MSN’den silmediyse bile o gün MSN Yılmaz’dan silindi. Eğer biraz daha iyi kararlar alınabilseydi, belki de MSN Messenger bugünün WhatsApp’ı ya da Snapchat’i olabilirdi. Ama ne yapalım, zamanın ruhu böyleymiş işte. Ama en azından güzel anılarımızı geride bıraktı, değil mi?

Bu ipuçlarını kaçırmayın!

Haftanın blog yazıları, ipuçları, teknoloji haberleri ve daha fazlası...

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir